Luen parhaillaan Pirkko Saision kirjaa Pienin yhteinen jaettava, jossa kirjailija kertoo lapsuudestaan Kalliossa ja “maaseudulla” Itä-Helsingissä.
Kirja saa minut muistelemaan omaa lapsuuttani. Asun nyt Kalliossa, mutta vartuin aivan toisessa paikassa ja 30 vuotta myöhemmin kuin Saisio.
Ihoden kylässä oli reilut 600 asukasta. Kylää halkoi Turusta Ouluun kulkeva valtatie 8. Sen varressa, hieman Laitilan suuntaan, oli Ihoden asema, jossa kaupungista toiseen matkaavat rekkakuskit pysähtyivät tankkaamaan, kahville tai syömään.
Valtatie jakoi Ihoden niin sanottuun vanhaan puoleen, jossa oli navettoja, peltoja ja puutaloja sekä palvelut, kuten peruskoulu, ruokakauppa, kirjasto ja posti. Uudella puolella oli Saaristolan asuntoalue, jossa minä asuin. Saaristola oli Ihoden modernimpi ja lähiömäisempi osa, jossa oli pienemmät tontit ja tiilitaloja.
Saan helposti palautettua mieleeni koko lapsuuden elinpiirini. Saaristolassa oli vain muutama tie ja muistan jokaisen talon ja niiden asukkaat. Perheeni lisäksi Saaristolassa asui (jonkinlaisessa järjestyksessä) kolme Saarisen perhettä, jotka olivat sukua keskenään, Kuusistot, Lahtiset, Piriset, Toloset, Laaksoset, Nurmit, Krookit, Saloset, Kariahot, Mölsät, Saarirannat, Suomet, Tanit ja Erikssonit.
Saisio kuvailee olleensa poikatyttö ja kirjoittaa: “minua luullaan usein pojaksi, ainakin kesäisin, kun saan käyttää hellehousuja2”.
Minä taas olin ”taiteellinen” poika. Tämä on tietenkin kiertoilmaus. Minua ei kukaan koskaan luullut tytöksi, mutta Laitilan ylä-asteella poika, jonka nimeä en muista, sanoi minun saaneen liikaa äidinmaitoa.
En tiennyt tarkalleen, mitä tuo lausahdus tarkoitti, mutta oletin sävyn perusteella että se oli loukkaus. Melko runollinen sellainen.
Saision parhaat ystävät olivat Alf, Reiska ja Risto.
Omani olivat Anne ja Ria.
Pikkutyttönä Saisio rakastuu palavasti Miss Lunovaan, joka astelee Linnanmäen näyttämölle uimapuvussa ilmoittamaan eri ohjelmanumeroiden alkavan, eikä saa häntä mielestään päiväkausiin.
Oma ensimmäinen ihastukseni lienee Anton Glanzelius elokuvassa Mitt liv som hund vuonna 1985.
Saman vuoden jouluna sain ensimmäisen tietokoneeni. Muistelen valokuvaa, jonka isäni otti.3 Suuni on leveässä hymyssä ja sylissäni on juuri lahjapapereista kuorittu hulppea Commodore 64.
Valokuvat ovat ajankuvia ja muistoja. Roland Barthesin mukaan valokuvalla on ainutlaatuinen suhde aikaan ja todellisuuteen, “näin-on-ollut”.4 Tuntemattomissakin kuvissa voimme nähdä viitteitä ajasta, ainakin vuosikymmenen tarkkuudella — hiusmuoti, vaatteet ja sisustus sekä myös kuvan fyysiset ominaisuudet, kuten kuvanlaatu, värit ja paperi. Kun valokuvaa tarkastellaan kollektiivisen muistin kontekstissa, se ei ole vain yksilön henkilökohtainen muisto, vaan osa suurempaa, yhteisesti jaettua muistojen ja historian kudelmaa.5
Tämä valokuva on myös muotokuva X-sukupolvesta, jonka virallisia määreitä ovat kotitietokoneet, videopelit, internetin syntymä, kylmän sodan loppu, MTV:n nousu ja grunge-musiikki sekä skeptisyys, itsenäisyys ja harhakuvitelmien sortuminen, kun heidän nuoruuden odotuksensa eivät kohdanneet todellisuutta.