◼︎
SANAA 'itsenäisyys' käytti tiettävästi ensimmäisenä S. Hilponen Sanan Saattaja Viipurista -lehdessä vuonna 1841. Aiemmin sanan isänä pidettiin Volmari Kilpistä, joka käytti sanaa vasta kuusi vuotta myöhemmin.
'Itsenäisyys' on johdettu Elias Lönnrotin vuonna 1836 sepittämästä sanasta 'itsenäinen'. Se on eräs lukuisista Elias Lönnrotin sepittämistä sanoista.
Vaikka kirjakielen isänä tunnettu Mikael Agricola loi pohjan suomen kirjakielelle jo 1500-luvulla, niin sekä suomen kielen sanasto että kirjoitusasu (eli ortografia) hakivat vakiintuneempaa muotoaan vielä kolmisensataa vuotta Agricolan jälkeen.
1700- ja 1800-luvuilla itsenäisyys-sanan edeltäjiä ja kilpailijoita olivat muun muassa itseasettunut, itseolevainen, itseseisovainen, itsellinen, itsekäs sekä omaneuvoinen, omaperäinen ja omintakeinen. Monet näistä sanoista ovat jääneet suomen kieleen, mutta eri merkityksessä.
Esimerkiksi suomalainen kielenkääntäjä Eric Polon kirjoitti vuonna 1790: [että rauha] kestäis ja pidettäis Waldacunnan itzestäns seisowaisuden turmelemata. tekstissä "Europan Waldakundain Tasa-Woiman Waarasta", joka on käännös ranskalaisen poliittisen journalistin Jacques Mallet du Panin teoksesta "Dangers, qui menacent l'Europe". Sen oli tilannut Kustaa III Ruotsin ja Venäjän välisen propagandasodan tarpeisiin. Teos käsittelee Katariina II:n laajentumispolitiikkaa ja Euroopan tasapainotilan vaarantumista.
'Itsestään seisovaisuus' ja 'itseseisovaisuus' on tietenkin suora käännös ruotsin itsenäisyyttä tarkoittavasta sanasta 'självständighet'. Viron kielessä muuten käytetään edelleen vastaavaa sanaa 'iseseisvus', itsenäisyyspäivä = 'iseseisvuspäev'.
Suomen kielen itse-sana, josta itsenäisyys on johdettu, on tuhansia vuosia vanha. Sen alkuperä on rekonstruoitu jo kantauralilaiseen alkukieleemme (
2000-4000 e.a.a.) muotoon iće tai iśe. Se on alunperin tarkoittanut mahdollisesti ihmisen varjoa ja myöhemmin sielua ja varjominää. Unkarissa sana on muotoutunut kielteisempään suuntaan, tarkoittamaan vakavaa sairautta tai vahingollista asiaa. Suomessakin on aiemmin kutsuttu tajutonta ihmistä 'itsettömäksi'.